Gå til hoved-indhold

Brugernes ambassadør og garant for digital fremdrift

 

 

31-årige Niklas Rosenørn er oprindelig uddannet folkeskolelærer. Men en umættelig nysgerrighed og en interesse for det digitale ansporede ham til at læse en cand.it. på Aalborg Universitet. I dag bringer han sin viden i spil hos VIKING Life-Saving Equipment, hvor han har indtaget en rolle som brugernes stemme i virksomhedens ambitiøse digitale transformation.

“Hvis nogen oplever en digital proces, der irriterer dem, eller har en idé til en smartere løsning, så kommer de til mig.”

Ordene tilhører Niklas Rosenørn og opsummerer på mange måder hans personlighed, hans faglighed og den rolle, han i dag besidder hos VIKING, der er en af verdens førende producenter af maritimt sikkerhedsudstyr som redningsbåde, evakueringssystemer og beskyttelsestøj til bl.a. brandmænd og helikopterpersonale.

FAKTA

  • Niklas Rosenørn

  • Business Process Engineer hos VIKING Life-Saving Equipment

  • Uddannet cand.it. i it, læring og organisatorisk omstilling fra Aalborg Universitet

  • Uddannet folkeskolelærer fra VIA University College

Som Business Process Engineer i virksomhedens PPE-division, der laver personligt sikkerhedsudstyr, er Niklas Rosenørn nemlig kilet ind midt mellem firmaets it-landskab og de mange interne og eksterne brugere af både hardware og software. Det betyder en alsidig hverdag, der byder på alt fra praktisk problemløsning til analyse og udvikling af store digitale satsninger.

“Mit arbejde består af lige dele problemløsning og innovation. Det er mig, man tager fat i, når noget ikke fungerer efter hensigten. Men jeg er også med til at drive vores digitale agenda, fordi jeg er bindeled mellem vores it-afdeling og vores PPE-organisation.”

Men det lå ikke altid i kortene, at Niklas Rosenørn skulle ende som digital schweizerkniv i det private erhvervsliv.

Fra folkeskole til forandringsagent

En udpræget interesse for mennesker og en lyst til at lære fra sig betød, at Niklas Rosenørn i 2015 gav sig i kast med læreruddannelsen. De pædagogiske principper i uddannelsen ræsonnerede godt med ham, men da han fik de første vikartimer i bogen, indså han et behov for at føje noget til sin uddannelse:

”Jobbet som lærer er jo både vigtigt og givende, og jeg satte pris på at skabe originale undervisningsmaterialer til eleverne. Men jeg ville gerne bringe mig i spil i en mere struktureret og kommerciel kontekst. Så da jeg faldt over uddannelsen i ’It, læring og organisatorisk omstilling’ var jeg ikke i tvivl om at skulle læse videre.”

Særligt udsigten til at skulle oversætte menneskelige behov til systemiske løsninger tiltalte Niklas Rosenørn, der oprindeligt er fra Blåvandshuk i Sydvestjylland. Derfor søgte han og kæresten da også tilbage til de kanter, da han startede sin karriere hos energiselskabet TotalEnergies, inden han i februar 2022 landede stillingen som Business Process Engineer i PPE-organisationen hos VIKING.

“Hvis nogen oplever en digital proces, der irriterer dem, eller har en idé til en smartere løsning, så kommer de til mig”, fortæller Niklas Rosenørn.

En alsidig stilling med brugeren i fokus

Med mere end 3.000 medarbejdere over hele verden er VIKING en af verdens førende virksomheder, når det handler om maritimt sikkerhedsudstyr. Som mange andre produktionsvirksomheder har virksomheden de seneste år været inde i en markant digital transformation, hvor både produkter, salgskanaler og services har fået tilført et digitalt lag. Og det er netop i det krydsfelt, Niklas Rosenørn skaber værdi:

“Jeg har mange dygtige kollegaer, som er dybt inde i deres respektive fagligheder. Derfor er det min opgave at sørge for, at vi altid husker brugerens perspektiv – uanset om det er en skibsreder, brandkaptajn, en servicetekniker eller en slutbruger. Det falder mig naturligt at tænke i brugeradfærd, men min cand.it.-uddannelse har givet mig værktøjerne til at udfordre den eksisterende tænkning.”

Selv om VIKING er en topprofessionel og moderne virksomhed, oplever Niklas Rosenørn altså til stadighed, at hans kandidatuddannelse er vigtig for hans evne til at skabe forandring i praksis:

“Det er selvfølgelig allervigtigst at være i øjenhøjde med folk, men jeg oplever, at min cand.it.-titel blåstempler min indsats og gør arbejdet nemmere i en kompleks organisation som vores. Dem, der skal drive forandringen, skal synes det er en god idé, og dér hjælper det at have de akademiske redskaber på plads.”

“Mit arbejde består af lige dele problemløsning og innovation. Det er mig, man tager fat i, når noget ikke fungerer efter hensigten. Men jeg er også med til at drive vores digitale agenda, fordi jeg er bindeled mellem vores it-afdeling og vores PPE-organisation.”

Stædighed og ambition driver udviklingen

At Niklas Rosenørn er endt på den rette hylde, lader mængder af positiv omtale fra både kollegaer og ledelse ingen tvivl om. Evnen til at kombinere den menneskelige og den digitale forståelse har været en katalysator for at optimere eksisterende processer og udvikle nye løsninger til forretningen. Ikke mindst fordi evnen også er tilsat en god portion personlig utålmodighed:

“Jeg tror, folk er glade for mit arbejde, fordi der sker noget. Jeg er nok som en pitbull i haserne på folk. Det er i hvert fald ikke mig, de kommer til at vente på - men jeg tror, de ved, at jeg kun mener det godt.”

Netop evnen til at drive forandringsagendaen er et andet gennemgående element i cand.it.-uddannelsen. Fra behovsafklaring og håndtering af stakeholders til udvikling og gennemførelse af nye tiltag. Alle udtryk for en grundlæggende evne og vilje til at hæve ambitionerne på vegne af forretningen. Det er i den grad også tilfældet hos VIKING:

“Jeg vil ikke acceptere en dårlig løsning. Jeg er altid ivrig efter at gøre det bedre. Jeg giver ikke op, bare fordi IT siger, det ikke kan lade sig gøre,” slutter Niklas Rosenørn med et grin.

 

PS: Niklas Rosenørn er pr. oktober 2023 skiftet til andet job uden for VIKING

Tekst: Kristoffer Okkels, maj 2023

Foto: Mads Nordvig Borup, Moment Studio

Læs flere interviews her: